tisdag, januari 18, 2011

Lydnadsträningen igång!!

Japp, jag har tagit tummen ur, äntligen!
För det första träffade jag Rosanna på ultunas smådjursklinik i måndags, stackars Skott har gått och blivit skadad :( Jag har lektion alldeles i närheten så jag gjorde Rosanna sällskap på min lunch och då kom vi som vanligt in på träning när vi satt och snackade. Jag blev peppad som bara den och fick till ett träningspass i måndags kväll. Då fokuserade vi på träning av snabbt liggande och ingång till fotposition.

Sedan satte veckoträningarna på kåren igång igår, tisdag, med träning av platsliggning under störning. Det var jättekul och jag fick lite bättre uppfattning om vad jag behöver träna på osv.

När det gäller ligg har jag ännu inte lagt på något kommando på tävlingsligget för det kommer jag inte gör förrän jag är nöjd med det. Under tiden nöjer jag mig med att visa med handen och när han lagt sig krävs att han har hakan på marken för att få godis. Jag använder mig av öppen och stängd hand för att visa honom när han gör rätt och fel. Öppen hand då är godisen synlig och då gör han rätt och ska fortsätta tills jag avslutar med att ge godisen. Sedan kan man gå vidare med detta och göra störning i form av att man lägger godisen på golvet, lyfter han hakan tar jag direkt upp godisen i stängd hand igen tills hakan är på golvet igen och då gör jag om. I störningsväg kan man sen gå hur långt man vill, använda sig av leksaker, andra hundar eller människor. Det är bara att ta tillfället i akt när man märker att något utgör en extra störning för hunden :)

När jag kom hem igår körde jag även ett kortare träningspass av fotposition. Jag ställde mig framför en spegel och ledde honom genom ingången med handen och när han satte sig korrekt fick han godis. Jag kommer att börja öva fotposition med en kloss nu också, så att Sky ska få järnkontroll på sin bakdel. Detta görs med klicker. Hunden ska stå med framtassarna på en lagom stor bok eller liknande och man utgår med att själv stå mitt emot hunden, flyttar sig runt klossen och klickar för varje steg med bakbenen som hunden tar. Målet är att hunden ska knappa in så att den till slut hamnar vid ens sida.

Jag tror att jag börjar med dessa två, så att ligg och fot sitter, därefter kan jag gå vidare med nästa moment.

Ha en bra dag!

1 kommentar:

  1. Hej!
    Hoppas allt är bra, verkar så av de rapporter jag fått från Philippa ;). Skoja växer till sig o hon har nog blivit lite annorlunda i kroppen sedan vi sågs. Träningen går framåt och det är superkul, hon är en liten pärla. Så snart det är träningsbart på klubben igen så kommer jag hänga där så då får ni hänga med. Sköt om er, kram Linda

    SvaraRadera