torsdag, mars 24, 2011

Vårtider

Riktigt dåligt av mig att inte skriva på så länge, jag vet. Men nu sitter jag här igen, ytterligare en tenta bakom mig och en ny kurs framför. Sky mår fint, sedan sist har vi bytt foder från Hill's Performance till Royal Canines 4800 - vilken skillnad! Han lägger på sig och det kommer ut hälften så mycket ur bakändan. Jätte skönt att hitta något som fungerar. Detta foder tycker han verkligen om också, äter upp varenda portion och kommer till och med och säger till om jag är lite sent ute, särskilt på morgonen.

Vad gäller träningen så var vi ju väldigt duktiga där under februari, men sedan dess har jag åter igen fallit tillbaka till min vanliga vardagslydnadsgrop. Dvs jag tränar Sky varje dag, men jag tränar inte inför tävlingslydnaden, tyvärr.. Borde verkligen ta mig samman nu när snön börjar släppa sitt hårda grepp. Den här förbaskat långa vintern har även ställt till det lite när det gäller promenader som jag älskar så mycket. Jag föredrar långa promenader i skog och mark, med med det underlag vi haft de senaste månaderna har jag till stor del fått hålla mig till cykelvägar och dyl, inte alls lika roligt. Promenader får min lilla kille självklart ändå, men nu längtar jag verkligen till vår och sommar!

Fick för några dagar sedan reda på att jag fått sommarjobb också, vilket är toppen! Då har jag ju till och med råd att flänga runt i höst på jaktprov och träningar mm. :)

Trots att det gått så lång tid sedan jag skrev sist (eller kanske just därför!) vet jag knappt vad jag ska skriva.. Vi håller ju till en del i Stockholm nu när jag har pojkväl där så tåg och tunnelbana har Sky blivit väldigt van vid! Vi har då även fått tillfälle att träna att åka rulltrappa, eftersom det på många ställen inte ens finns någon vanlig trappa när man ska upp från tunnelbanan. Sky har ju tyckt att det är lite otäckt att just gå på och av rulltrappan, framför allt att gå av den, men detta har vi tränat med godis och i koppel så att han inte har möjlighet att flänga runt eller ta stora hopp och dessutom får en godis så fort han håller sig vid min sida. Nu går han på helt lugnt och fint, och det blir bättre och bättre med avstigningen för varje gång :)

När vi sitter och väntar på tunnelbana, tåg eller buss brukar jag passa på att träna lite kontakt och bara göra enkla små övningar med Sky för att han ska lära sig att hålla kontakt med mig även när det händer väldigt mycket runt omkring, människor som går, pratar osv, och även hundar som passerar eller står en bit bort. På tåg får man också bra träning genom att man ofta sitter tillsammans med någon annan som har hund med sig, och ibland får hundarna inte hälsa på hela resan, ibland får de göra det och då ska de ta det lugnt och inte hetsa upp sig samt klara av att gå och lägga sig när jag säger till (gäller ju bara Sky:)).

I och med att det snart är april månad börjar jag känna mig lite smått stressad och ganska irriterad på mig själv för att jag inte tagit tag i träningen bättre, det är ju mycket jag vill ska sitta i sommar och till hösten!

Vad gäller lydnaden har vi fortfarande en hel del träning kvar på de flesta moment. Även om Sky är duktig på fot så har vi inte jobbat med några längre sträckor utan på en väldigt koncentrerad yta, och läggandet är ju bra, men inte så bra som jag vill ha det.. Sättandet är Sky rent ut sagt dålig på eftersom jag inte lärt honom något snabbt sättande, och fjärrdirigeringen fungerar ju men måste bli mycket kvickare.

Jaktdressyren är det jag kommer sats mest på att få ordning på inför hösten. Jag har mycket arbete att göra med apporteringen, Sky älskar ju apportering, men han har inte fattat/klarar inte av att låta bli att tugga på apporten. Det har jag faktiskt börjat träna lite det senaste, jag lägger mitt eget finger som en apport i munnen på Sky och känner jag att han har tendens till att börja tugga kan jag med bättre precision korrigera honom så att jag inte förstör hans vilja att hålla saker i munnen.
Ut-kommando måste jag också sätta igång med, det var så länge sedan vi tränade på det så jag räknar med att börja om från början och ta det långsamt och göra rätt så att det verkligen sätter sig.
Dirigeringen är Sky väldigt duktig på till vardags, men det blir lite för dålig precision när man kommer till jaktsammanhang, särskilt när det gäller att skicka rakt ut åt sidan på avstånd. Jag använder ju mina händer väldigt mycket till vardags för att visa Sky vart jag vill att han ska gå osv, så jag tror inte det kommer bli jätte svårt att öva upp detta till att bli lite mer proffsigt utfört så att säga :)

Nu undrar jag om det inte är dags för en promenad innan det blir mörkt. Har absolut ingenting att göra denna kväll och försöker motverka slapphet så gott jag kan genom att sysselsätta mig med något. Är inte så van vid att inte ha något att göra, tycker inte om det!
Men nu när jag suttit och skrivit här har ju inspirationen kommit tillbaka lite så varför inte gå ut och träna lite ut-kommando på någon lämplig plats? Kanske bära en apport på vägen dit också, det är bra hjärnjympa för en hund som Sky!

Tjing!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar